joi, 9 decembrie 2010

Bolile ardeiului

Patarea bacteriana a ardeilor
Aceasta boala este produsa de bacteria Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria, care ataca foarte des si culturile de tomate. Un atac usor al acestei bacterii determina aparitia unor pete necrotice proeminente pe frunze, iar un atac sever poate cauza caderea frunzelor si aparitia acestor pete inclusiv pe tulpina si pe fructe.
Ca in cazul marii majoritati a atacurilor bacteriene, aceasta boala este greu de combatut in perioadele cu ploi frecvente si cu umiditate relativa a aerului ridicata.
Bacteria se poate extinde de la o planta bolnava la una sanatoasa prin stropii de apa sau prin contactul dintre o planta sanatoasa si una bolnava.



Masuri de prevenire si combatere:
- folositi numai seminte sanatoase din surse de provenienta certificate
- practicati un asolament rational al culturior. Nu plantati pe acelasi loc, mai devreme de 1 an tomate sau ardei
- tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru, Champion, Dithane M 45, Mancozeb 800.

Fainarea (Leveillula taurica)
Boala apare la culturile de ardei in sere, solarii si in camp la culturile irigate pe rigole. Pe partea superioară a frunzelor apar pete de culoare galbuie care se transforma in necroze iar pe partea inferioara a frunzelor apare un puf alb cenusiu. Frunzele atacate se rasucesc si cad. Boala se extinde treptat de la frunzele mature spre cele tinere.



Masuri de prevenire si combatere:
- asigurati conditiile necesare pentru o circulatie buna a aerului in jurul plantelor
- tratamente chimice cu Tilt, Dithane, Topsin, Shavit, Topas, Afugan
- la sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard
- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica.

Piticirea plantelor de ardei (Cucumber mosaic virus in pepper)
Piticirea ardeilor se manifesta prin faptul ca plantele raman mici, frunzele se aglomereaza în rozetă către vârful plantei, pe frunze apar linii necrotice iar frunzele atacate pot cadea. Infecţia precoce determină absenta infloririi, iar infecţia tardiva determina deformatea fructelor si dezvoltarea defectuasă a acestora.



Masuri de prevenire si combatere:
- evitarea culturilor succesive de ardei pe acelasi loc
- tratament cu insecticide impotriva afidelor, care reprezinta principalul vector de transmitere al bolii
- la primele simptome de aparitie ale bolii aplicati tratamente chimice cu Dithane, Topisn, Ridomil Gold, Bravo.

Ofilirea fuzariana sau fuzarioza ardeilor
Boala este cauzata de ciuperca (Fusarium oxysporum ) si ataca culturile de ardei din sere, solarii, si din camp in perioadele cu precipitatii abundente. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi ridicate 27-28°C si umiditatea mare a solului.
Plantele atacate fuzarioza se ofilesc treptat, in jurul caliciului fructelor apar pete umede, de culoare maro-cenusie care treptat se extind pe toata suprafata, fructele raman mic iar semintele din interiorul fructelor capata culaorea bruna sau galbena. Pe tulpina apar crapaturi de culoare neagra sau maro iar portiunea interna a tulpinii se brunifica.



Masuri de prevenire si combatere:
- dezinfectia chimica sau termica a solului din sere si solarii
- evitati cresterea peste 85% umiditatii relative a aerului din sere si solarii
- inlaturati si distrugeti plantele infestate din cultura
- practicarea unui asolament rational al culturilor
- folosirea de soiuri cu rezistenta la fuzarioza
- tratamente chimice cu Topsin, Dithane, Ridomil Gold.

Mana la ardei (Phytophthora Blight)
Mana la ardei poate ataca radacinile, frunzele, tulpinile, florile şi fructele, cauzand ofilirea plantelor, leziuni ale tulpinii, patarea frunzelor si putrezirea fructelor. Primele simptome ale bolii apar pe frunzele plantelor, sub forma unor pete de culoare verde-gălbui care ulterior se brunifica. Pe fructele infectate apar pete brune, umede si moi. Aparitia manei la ardei este favorizata de precipitaţii abundente si temperaturi moderate.



Masuri de prevenire si combatere:
- dezinfectati solul prin tratamente chimice
- nu reveniti cu plantatie de ardei mai devreme de 3 ani, pe locurile unde au fost plantate tomate, vinete sau ardei
- plantati ardeii pe straturi ridicate
- evitati irigarea excesiva
- acoperiti cu pamant adanciturile din jurul plantelor care favorizeaza stagnarea apei
- nu folositi seminte de la pnate infectate
- tratamente cu fungicide: Aliette, Ridomil Gold, Previcur.

Putrezirea fructelor de ardei sau alternarioza
Este o infectie fungica provocata de Alternaria solani sau Alternaria tenuis si se manifesta prin aparitia pe fructe a unor pete umede si moi de culoare galben-verzui. Ţesuturile afectate se degradează ulterior, se brunifică şi se adâncesc. Pe suprafata petelor se formează un puf de culoare neagra-cenusie.



Masuri de prevenire si combatere:
- asolament rational al culturilor
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale
- folosirea de soiuri rezistente
- tratamente cu Ridomil Gold, Ortiva 250 SC, Polyram DF20.

Putregaiul cenusiu (Botrytis vinerea)
Atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitaţii abundente si in cimp.Simptomul cel mai frecvent la infestarea cu putregaiul cenusiu, este o ofilirea brusca a tesuturilor suculente cum sunt: tulpinlie si frunzele tinere. Pe fructe atacul se prezinta sub formă de pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. In conditii de umiditate ridicata, pe suprafaţa petelor se dezvolta lor un puf cenusiu.



Masuri de prevenire si combatere:
- dezinfectia chimica sau termica a solului din sere si solarii
- la sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard
- evitati fertilizarile cu prea mult nitrogen
- in timpul irigarii, nu stropiti frunzele cu apa
- tratamente chimice cu: Sumilex, Folpan, Rovral.

Antracnoza
Este o infectie fungica provocata de Colletotrichum piperatum si C. Capsici iar infectia se caracterizeaza prin aparitia unor pete circulare si adancite pe suprafata fructelor. Aparitia antracnozei este favorizata de umiditate si temperaturi ridicate (peste 30°C).



Masuri de prevenire si combatere:
- nu folositi seminte de la fructele infestate
- distrugeti prin ardere resturile vegetale din culturile anterioare
- rotatia culturilor
- tratamente chimice cu Dithane, Ridomil Gold.

Putrezirea varfului fructelor de ardei
Este o boala neparazitara, determinata in principal de lipsa calciului din sol in perioada de formare a fructelor. Se manifesta prin aparitia in prima faza a unor pete mici, umede in varful fructelor, dupa care acestea capata o culaore brun-negricioasa si se dezvolta putand acoperi mai bine de jumatate din suprafata fructului.



Masuri de prevenire si combatere:
- aplicati pe sol piatra de var, pentru a atinge un nivel al pH-ului din sol de 5.8-6.8
- mentineti cantitatea de apa cu care udati la un nivel constant
- stropiti plantele in faza de fructificare cu un fertilizant pe baza de calciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu