joi, 9 decembrie 2010

Bolile fasolei

Mozaicul galben al fasolei (Phaseolus virus 2 syn. Marmor manifestum)
Se manifesta prin aparitia pe frunzele infestate a unor pete mici, rotunde, de culoare galbena, dispuse în special în apropierea nervurilor. La soiurile sensibile, zonele ingalbenite se extind pe toata suprafata frunzelor, dupa care acestea se usuca si cad. Plantele afectate sunt slab dezvoltate, pipernicite, cu tulpini puternic ramificate, având aspect de tufă. In unele cazuri, la plantele afectate de acest virus, apare şi o necrozare a vârfului de creştere, pastaile formate sunt de mici dimensiuni si cu boabe putine.
In cultura virusul este transmis prin afide, picaturile de apa si prin resturile vegetale infectate.



Masuri de prevenire si combatere:
- folositi numai samanta sanatoasa, certificata
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- distrugerea resturilor vegetale in toamna.

Mozaicul comun al fasolei (Bean common mosaic virus)
Pe frunzele plantelor infestate apar pete de culoare verde-deschis, mate in contrast cu zonele sanatoase care sunt lucioase. Plantele raman mici, au inflorire slaba si formeaza pastai deformate.


Masuri de prevenire si combatere:
- folositi numai samanta sanatoasa, certificata
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- in cazul aparitiei bolii in cultura, smulgeti si distrugeti plantele infestate
- distrugerea resturilor vegetale in toamna.

Arsura comună a fasolei (Xanthomonas canpestris pv. phaseoli)
Dintre cele 4 bacterioze cunoscute la fasole (arsura comună, arsura comună fuscans, arsura aureolată şi veştejirea bacteriană), produse de specii diferite de bacterii, cea mai răspândită este arsura comună, care produce importante pagube calitative si cantitative in cultura.
Boala se manifestă in toate fazele de dezvoltare ale plantei, incepand chiar din momentul rasaririi si pana in momentul recoltarii semintelor (boabelor). La plantele abia rasarite din seminte infectate, se pot observa pete mici circulare sau neregulate, de culoare brun-galbui cu aspect umed. Pe frunze apar pete colturoase, de culoare verde-galbui, iar in conditii de umiditate atmosferica ridicata pe suprafata acestora apare o secretie cleioasa.
Pe tulpini, arsura comuna a fasolei se manifesta prin aparitia unor dungi de culoare brun-roscata, urmata de uscarea si respectiv ruperea tulpinii. De la tulpina infectia se poate raspandi la pastai si ulterior la boabele din acestea. Ca urmare a infectarii, boabele raman mici, zbarcite si prezinta pete galbene care ulterior se brunifica.
Transmiterea bolii, pe durata vegetatiei este realizata prin intermediul picăturilor de ploaie, al vântului si al insectelor. De la un an la altul, bacteria rezistă în seminţe şi în resturile vegetale infectate.


Masuri de prevenire si combatere:
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- folositi samanta sanatoasa, din culturi neinfestate
- tratarea chimica a semintelor inainte de insamantare, cu Criptodin
- tratamente chimice cu Captan, Champion 50 WP, Mancoben 60 PTS, Funguram OH 50, Curzate Plus T
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale
- cultivarea de soiuri rezistente.

Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)
Antracnoza este una dintre cele mai răspândite şi păgubitoare boli ale fasolei. Boala se manifestă în toate fazele de dezvoltare a fasolei, pe organele aeriene şi cateodată si pe rădăcini.
Primele simptome apar la plantele abia rasarite, pe ale caror cotiledoane apar pete mici de culoare inchisa, usor adancite in tesut. In aceasta faza pot fi atacate si radacinile, lucru care duce la uscarea plantei.
La plantele mature sunt atacate tulpinile, frunzele, păstăile şi boabele. Pe tulpini apar pete mici, brune care la început sunt superficiale apoi se adâncesc şi formează dungi longitudinale, de culoare brună. În dreptul acestor pete tulpinile se frîng uşor iar ramurile şi frunzele se îngălbenesc şi se usucă.
Pe frunze, de-a lungul nervurilor apar pete rotunde sau alungite, de culoare brun-galbuie. Tesutul din dreptul petelor se usuca, iar frunza ramane gaurita. Pe pastai apar pete rotunde brun-roscate, adancite in tesut.
De pe păstăi infecţia se raspandeste la boabe pe care apar pete brune sau cafenii, devin zbarcite si nu ajung la maturitate.



Masuri de prevenire si combatere:
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- folositi samanta sanatoasa, din culturi neinfestate
- tratamente chimice cu Dithane, Mancozeb, Captadin
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale

Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus)
Rugina fasolei este o boală frecvent întâlnită la fasolea de consum (Phaseolus vulgaris), fiind răspândită in special pe fasolea cultivata in zonele umede. Boala afectează toate organele aeriene ale plantei,dar predomină pe frunze.
Atacul se observa primavara devreme cand pe frunze apar pete galbene, vizibile pe ambele feţe ale frunzei. In dreptul petelor, pe fata superioara si inferioara a frunzelor, apar grupuri de fructificatii cu spori albi.
In lunile iunie-iulie pe frunze apar pete prafoase, de culoare brun-roscate. Mai târziu, în luna august pe frunze apar puncte negre, prafoase care duc la uscarea rapida a frunzelor. Frunzele puternic atacate se rasucesc, se usuca si cad prematur, iar recolta de pastai sau boabe scade foarte mult.Infecţiile sunt favorizate de temperaturi moderate de 16 -18 °C şi de umiditate ridicată, de peste 95%.


Masuri de prevenire si combatere:
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- tratamente chimice cu Maneb, Bayleton, Polyram, zeama bordeleza
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale

Fainarea fasolei (Erysiphe polygoni)
Fainarea poate afecta toate partile aeriene aleplantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe faţa superioară a frunzelor a unor pete de decolorate de culoare inchisa, care ulterior dezvolta o pâslă fină, cenuşiu albicioasă, prăfoasă. Ulterior acestea se măresc, capătă forme neregulate şi acoperă parţial sau total suprafaţa frunzelor. În urma atacului frunzele se îngălbenesc şi se usucă în totalitate.
Factorii favorizanti pentru aparitia fainarii sunt temperatura cuprinsa intre 18ºC si 21ºC si umiditatea relativa a aerului de 65%.



Masuri de prevenire si combatere:
- folositi numai samanta sanatoasa
- la sfarsitul ciclului de cultura,resturile de plante se aduna si se ard
- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica
- tratamente chimice cu: Topsin M 70 WP, Aliette 80 WP, Dithane M45, Tilt 250 EC, Topas 100 EC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu