marți, 7 decembrie 2010

Bolile problemă la Solanaceae(petele de bronz la tomate)

TSWV (Tomato spotted wilt virus) este un virus care provoacă petele de bronz la tomate.

În principiu afectează culturile din sere şi solarii, dar deja a apărut şi în culturile pe câmp. Simptomele sunt foarte variate:

  1. Dacă planta s-a infectat (încă în perioada de răsad), lăstarul terminal îngălbeneşte, pe frunze apar pete galbene şi necroză maronie.

  2. Planta poate însă produce lăstari laterali sănătoşi dar după un timp pe frunze apar pete galbene după care frunzele necrozează, se deformează după care tulpina şi lăstarul terminal mor.

  3. Este semnificativ (dar rar se pot observa) pe frunze şi pe fructe modificările de culoare bronz.

  4. Pe fructe in general apar ( ca simtome) boala petelor inelare de culoare galbenă sau de culoare maronie.

  5. Daunele produse de virus sunt între 50-80% din producţie, dacă planta se infectează încă în perioada de răsad sau după plantare, dacă planta este mai matură simptomele pe frunze şi lăstarii terminali sunt mai uşoare. În cazul acesta apariţia virusului se poate observa pe fructe prin pete mari. Maladia este provocată de virusul petelor de bronz la tomate care are o gamă largă de plante gazdă.

  6. Sursa principală de viruşi sunt buruienile perene, erbaceele perene, culturile lemnoase şi florile ornamentale. Virusul poate fi transmis prin lichidul tisular al plantelor îmbolnăvite. Pentru extinderea virusului în primul rând sunt responsabili paratiţii. Virusul are capacitatea de a se răspândi pe cale orală, prin muşcătură larvei dăunătorului. Odată ce larva parazitară este infestată, aceasta va deveni purtător de virus pe tot parcursul vieţii. Virusul în schimb nu se transmite urmaşilor pe cale reproductivă.

  7. Datorită numărului mare de plante gazdă şi a tripşilor apar dificultăţi în combaterea virusului. Infecţia apare cu o frecvenţă mai mare în cazul tomatelor cultivate în spaţii protejate dar din nefericită este tot mai frecvenţa şi în cazul culturilor de câmp.


Tomato Spotted Wilt Virus



Boala se poate combate prin:

  • distrugerea buruienilor;

  • folosirea de răsaduri sănătoase;

  • combaterea paraziţilor, principala sursă de contaminare a culturii;

  • îndepărtarea şi distrugerea plantelor cu primele simptome de îmbolnăvire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu