miercuri, 8 decembrie 2010

Bolile rasadurilor, prevenirea si combaterea lor

In presa putem citi multe articole, despre diferite boli, care pot dauna plantelor insa putine articole ne vorbesc despre faptul ca trebuie sa acordam o atentie sporita plantelor noastre inca din vremea rasadurilor, mai ales pentru prevenirea bolilor rasadurilorpentru ca oa infectie serioasa ne poate pune in pericol tot efectivul de plante.

Pentru prevenirea acestor infectii am dori sa prezentam cateva aspecte ale infectiilor:

  • infectiile la aparitia lor provoaca distrugeri masive in doar cateva zile si ataca, mai ales rasadurile plantate sub forma de covor; cele in ghiveci sunt mai putin expuse.

  • aceste infectii se regasesc mai ales la ardei, rosii, salata ,castraveti si varza si pot fi: Pythum spp., Rhizoctonia solani, Fusarium spp., Alternaria alternara, Alternaria solani. Daunatorii Pythium spp., Rhizoctonia spp.,  Fusarium spp, sunt micoze de sol, care in conditii nefaste pot trai in sol o perioada indelungata de timp, la Fusarium spp., ramasitele de plante infectate servesc ca si sursa pentru propagarea infectiei  din sol.

  • infectiile de tip Alternaria, ataca suprafata semintelor si dauneaza in interior dar se regasesc si in ramasitele plantelor de pe suprafata. In conditii de clima favorabile, micozele se strecoara prin tesuturi sau prin ranile de pe suprafata plantei si ajung in toate organele ei. Miceliul micozei se raspandeste pe suprafata solului si de pe o zi pe alta pot provoca distrugerea plantelor pe zeci de metri patrati. Boala apare in vreme racoroasa la temperaturi de sub 10-15  grade, si in vreme de umiditate ridicata dauneaza plantelor care au mai putin de 6-7 frunze. Efectivul dens, irigatia excesiva, lipsa de oxigen a solului, reactia acida(6-6,5 pH ) sunt factori de carenta de substante nutritive. Simptomele bolii variaza in functie de tipul si de perioada infectiei, in cazul infectarii cu germeni planta piere inca la incoltire sau imediat dupa rasarire. Daunatorul Rhizoctonia spp., ataca si plantele care au peste 4-6 frunze. Coletul plantelor se atrofiaza in diferite masuri si provoaca ofilirea plantelor.


Caderea rasadului este o boala care apare in rasadnita, si ataca rasadurile de rosii, ardei, varza, conopida. Se manifesta prin aparitia unor pete brune la baza tulpinii. Planta se ofileste, cade la pamant si apoi putrezeste. Atacul se manifesta pe zone (vetre) care se pot mari si in cateva zile toate rasadurile pot fi distruse.
Combatere: se smulg si se ard rasadurile bolnave depistate din timp, iar locul ramas se prafuieste cu sulf (50 gr la mp) sau se stropeste cu solutie de sulfat de cupru 2,5% (2 litri solutie la mp), ferind plantele sanatoase.
Prevenire: se stropeste patul germinativ din rasadnita, dupa semanat, cu Captadin 0,3% sau Micodifol 0,2%. Pentru protejarea rasadului si impotriva altor boli, se repeta tratamentul si dupa rasarirea plantelor. Se pot folosi si alte produse recomandate de magazinele de specialitate.

  • Ventilatia, are importanta de a impiedica condensul la suprafata solului

  • dezinfectia solului: de obicei in sol se regasesc daunatorii, care prin instalatiile de cultivare se reproduc. Riscul infectiilor poata scadea cu usurinta prin aplicare de substante fungicide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu