miercuri, 8 decembrie 2010

Bolile tomatelor

Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori şi fructe. Primele simptome ale bolii apar pe frunzele bazale ale plantelor, sub forma unor pete mai mult sau mai puţin circulare sau de formă neregulată. La început ţesuturile petelor sunt de culoare verde-gălbui,  apoi se brunifica treptat. Mana este produsa de ciuperca Phytophtora infestans var. lycopersici si apare in special in ani cu precipitaţii abundente si temperaturi moderate, care favorizează producerea infectiilor.

În cazul atacurilor intense, boala apare şi pe tulpini sub forma unor pete, la început mici, de culoare bruna, care apoi se extind şi înconjoară tulpina pe porţiuni mari, de 10-20 cm. De regulă, tulpinile se putrezesc şi se rup sau se indoaie.
mana tomatelor 1 mana tomatelor 2

Masuri de prevenire si combatere:

- printre fungicidele cele mai eficiente în combaterea manei la rosii se numără: Ridomil plus (25 gr/10 l apa), Turdacupral (50 gr/10l apa) ,  Dithane M 45 (20 gr/10l apa), Bravo 500 SC ( 20 ml/10l apa), Topsin.  Aceste produse se aplică mai ales preventiv şi la intervale de 6-7 zile.

- rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate. Samanta folosita se dezinfecteaza inainte de rasadire prin scufundare in apa incalzita la 45-50 °C timp de 10 minute.

- se evita cultivarea tomatelor invecinatatea cartofilor si nu se cultiva tomate pe terenurile unde au fost cultivati cartofi in anul anterior

- toamna se aduna si se ard resturile vegetale.


Virusul mozaicului tutunului (Tobacco mosaic on tomato)

Boala este produsa de virusul mozaicului tutunului  se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete decolorate dispuse in mozaic. Frunzele atacate sunt de dimensiuni mai mici decat cele  sanatoase, au un aspect usor incretit iar culoarea este verde mată cu pete galbui. Fructele plantelor atacate sunt reduse ca număr şi dimensiune.


mozaicul tutunului 1 mozaicul tutunului 2


Masuri de prevenire si combatere:

- se vor folosi numai seminţe de la plante sănătoase sau tratate termic

- se recomandă de asemenea cultivarea de soiuri rezistente

- resturile vegetale se strang si se ard

- daca ati atins o planta bolnava, spalati-va foarte bine pe maini, intrucat mozaicul tomatelor se transmite foarte usor la plantele sanatoase prin atingere

- dezinfectati semintele pe care doriti sa le plantati permanganat de potasiu 1%, timp de 5 minute, dupa care se spalati-le bine in mai multe ape - tratati termic semintele  la o temperatura de 50°C timp de 24 de ore - plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat.



Virusul mozaicului castravetilor sau filozitatea la tomate (Marmor cucumeris Holmes)

Virusul mozaicului castraveţilor este o boală ce se întâlneşte mai rar tomatele din sere dar frecventă în câmp unde se produc infecţii puternice, mai ales în culturile târzii de tomate. Frunzele plantelor atacate, devin filiforme prin reducerea suprafetei foliolelor, capatand aspectul de feriga, boala fiind cunoscută şi sub numele de  ”boala frunzelor de feriga la tomate”. De asemenea pe marginea frunzelor sau in apropierea nervurilor apar pete galbui, cu aspect mozaicat. Productia acestor plante este mult diminuata sau chiar pierduta.


mozaicul castravetilor la tomate 1 mozaicul castravetilor la tomate 2

Masuri de prevenire si combatere:

- pentru prevenirea infecţiilor cu acest virus se recomandă evitarea cultivării castraveţilor în aceleaşi sere cu tomate şi ardei

- in câmp se vor amplasa culturile de cucurbitacee şi alte plante susceptibile la atac, izolat de culturile de tomate

- se recomanda cultivarea si soiuri rezistente

- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic si chimic

- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat

- resturile vegetale se strang si se ard.


Ofilirea bacteriană a tomatelor (Clavibacter michiganensis ssp.michiganensis)

Ofilirea bacteriană este una dintre cele mai păgubitoare boli ale tomatelor si este o boală caracteristică tomatelor cultivate mai ales în seră şi solaria. In conditii favorabile pentru infectie, se poate intalni si in culturile din camp deschis.

Boala se manifestă pe organele aeriene şi rădăcini, în toate fazele de dezvoltare ale plantelor. Simptomul caracteristic constă în ofilirea necrotică a plantelor care progresează de la bază către vârf.

Pe cotiledoanele răsadurilor apar pete circulare de 1-5 mm., albicioase, în dreptul cărora ţesuturile se necrozează, la plantele dezvoltate, boala se manifestă prin ofilirea frunzelor începând de la cele bazale şi înaintând treptat spre cele superioare, pe tulpinile plantelor atacate apar din loc în loc dungi cenuşii negricioase, în dreptul cărora ţesuturile se crapă, iar la fructe infecţia se produce prin peduncul sau uneori local, pe suprafaţa lor.

In cazul infecţiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, secţionând însă un fruct se observă brunificarea vaselor din interior, iar semintele sunt si ele brune sau negre.

In cazul infecţiilor locale fructele afectate prezintă la exterior simptomul caracteristic “ochi de pasăre” (un punct brun negricios cu inconjurat de un inel de culoare albicioasa si usor proeminente).

Răspândirea bacteriilor de la o plantă la alta se face cu ocazia copilitului sau defolierilor, mai ales dacă aceste lucrări se execută pe timp umed. De la un an la altul boala se transmite prin resturile rămase în câmp sau în seră sau prin seminţe infectate unde bacteria este localizată între tegument şi endosperm. Infecţia este favorizată de temperatură de 28°C şi de umiditate relativ ridicată a aerului.

ofilirea bacteriana a tomatelor 1 ofilirea bacteriana a tomatelor 2


Masuri de prevenire si combatere:

- culturile de tomate se vor amplasa pe terenuri neinfestate unde nu s-au observat plante cu simptome de veştejire bacteriană

- in sere şi răsadniţe este necesară dezinfecatarea terenului pe cale termică (cu vapori fierbinţi)

- seminţele  vor fi recoltate numai de la plante sănătoase. În cazul în care nu se cunoaşte originea lor, seminţele se dezinfecta cu acid acetic 0,8% timp de 24 de ore

- in perioada de vegetaţie plantele atacate se smulg si se ard

- combaterea chimica se face prin tratament cu Dithane M45, zeama bordeleza, Topisn M70,  sau Ridomil gold MZ

- după recoltare se strâng resturile vegetale şi se distrug prin ardere.

Făinarea tomatelor (Leveillula solanacearum)

Pe faţa superioară a frunzelor apar la început pete de decolorare de dimensiuni mici, care ulterior se măresc, capătă forme neregulate şi acoperă parţial sau total suprafaţa frunzelor. Pe faţa inferioară a frunzelor, în dreptul petelor se formează o pâslă fină, cenuşiu albicioasă, prăfoasă. În urma atacului frunzele se îngălbenesc şi se usucă în totalitate. Fructele plantelor puternic atacate rămân mai mici şi se vor dezvolta anormal.
In culturile din sera factorii favorizanti sunt temperatura cuprinsa intre 18ºC si 24ºC si umiditatea relativa a aerului ce variaza intre 70 si 82%. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale.

fainarea la tomate 1 fainarea la tomate 2


Masuri de prevenire si combatere:

- in sere,solarii si camp se va respecta rotatia culturilor(se exclud ardeii si vinetele,care pot fi de asemenea atacate)

- se face dezinfectia solului cu fungicide pe baza de cupru(CuSO4-1%) sau din grupa decarboximide (Captan, Captadin, Foldin, Folpan, Merpan0,8%)

- in sera dupa aparitia bolii, temperatura se va ridica cu 2-3ºC peste 24ºC,iar umiditatea relativa se va reduce sub 75%

- la sfarsitul ciclului de cultura,resturile de plante se aduna si se ard

- se recomadna cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica

- masurile prezentate anterior, vor fi completate cu tratamente chimice : Topsin M 70 WP, Aliette 80 WP, Dithane M45, Tilt 250 EC, Topas 100 EC.


Patarea cafenie a frunzelor de tomate (Fulvia fulva)

Boala este specifica mai ales tomatelor cultivate in spatii protejate. Boala ataca numai frunzele, care prezinta pete de culoare galbuie, care evolueaza, se extind si se brunifica, iar pe fata inferioara apare un puf de culoare cafenie. Frunzele se usuca, dar nu se desprind de pe planta. Datorita infectiei, plantele stagneaza in crestere, la fel si fructele.

Factorii favorizanti ai aparitiei acestei boli sunt: temperatura de peste 22ºC, corelata cu umiditate relativa ridicata (peste 95%)  si circulatia redusa a aerului la nivelul plantelor.

patarea cafenie a frunzelor de tomate 1 patarea cafenie a frunzelor de tomate 2


Masuri de prevenire si combatere:

- folositi doar samanta tratata

- defoliati etajele inferioare ale plantelor pentru a asigura ventilatie mai buna a aerului la nivelul solului

- irigarea prin brazde sau cu picatura reduce atacul

- cultivati soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica

- la aparitia primelor pete se recomanda tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Dithane M45, Topsin M70 Wp, Merpan 50 WP.


Patarea alba a frunzelor de tomate sau septorioza (Septoria lycopersici)

Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare de 1-4 mm. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga brun intunecata, in dreptul petelor observandu-se puncte negre. Atacul incepe pe frunzele de la baza. Frunzele atacate se brunifica, se usuca si cad de timpuriu. Vara, în condiţii de umezealã suficientã şi de temperaturi cuprinse între 15-28°C, se pot înregistra atacuri puternice dupã legatul fructelor.
septorioza 1 septorioza 2

Masuri de prevenire si combatere:

- adunarea si arderea resturilor vegetale infectate

- rotatia culturilor : tomatele nu trebuie sa revina pe acelaşi teren mai devreme de 3 ani

- indepartarea de la plantare a rasadurilor cu atac incipient pe frunze

- combaterea  in timpul perioadei de vegetatie se face prin aplicarea a 2-3 stropiri la interval de 7-10 zile cu: zeamã bordelezã 0,75%, Dithane M45, Topsin M70 PU, Ridomil gold MZ, Bravo 500 SC. Primul stropit,  se face imediat dupã apariţia primelor simptome.



Patarea bruna a frunzelor de tomate sau alternarioza (Alternaria  solani)

Plantele pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, incepand chiar din faza de rasad. Cea mai frecventă formă de atac produsă de această ciupercă se constată pe frunzele bazale, sub forma unor pete izolate, circulare, brune, cu zone concentric mai inchise la culoare. De la frunze,  infectia se va transmite treptat pe tulpina si ulterior pe fructe. Infecţiile pe fructe se manifestă prin pete mici, de formă circulară, mai frecvente în jurul pedunculului.

alternarioza 1 alternarioza 2


Masuri de prevenire si combatere:

- arderea resturilor vegetale contaminate

- tratarea termica sau chimica a semintelor inainte de semanare

- dezinfectia termica sau chimica a solului.

- tratamente chimice in timpul perioadei de vegetatie, la intervale de 7-10zile,  cu: Bravo 500 SC, Ridomil gold MZ 68, Rovral 500 SC, Dithane M45.


Ofilirea fuzariana sau fuzarioza tomatelor (Fusarium oxysporum)

Este o boala vasculara, produsa de ciuperca  Fusarium oxysporum care prezinta mai multe forme specializate. La tomate boala este produsa de varianta f.spec. lycopersici.
Primul semn de boala este reprezentata de ingalbenirea frunzelor de la baza plantei si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantelor. In sectiune pe tulpina plantelor bolnave, se poate observa brunificarea tesutului vascular.

Temperaturile situate intre 28-32 de grade Celsius, umiditatea ridicata, PH-ul solului de 5- 5,6, nivelurile crescute de azot si scazute de potasiu sunt factori care favorizeaza evolutia fuzariozei tomatelor. Sub 20 si peste 34 de grade Celsius fuzarioza nu se manifesta.

fuzarioza 1 fuzarioza 2


Metode de prevenire si combatere:

- pentru culturile de tomate in camp deschis,  realizati un plan de rotatie a culturilor si nu plantati tomate in acelasi loc mai devreme de 4 ani

- distrugeti sau ardeti toate resturile vegetale

- cultivati soiuri rezistente

- in cazul culturilorde tomate in sera, se va dezinfecta solul cu aburi  la o temperatura de 92-95ºC timp de 45 de minute

- pe terenurile infectate, se va evita irigarea pe rigole

- tratamente chimice in perioada de vegetatie cu Topsin, Dithane M-45 sau Mirage F-0,5%.




Stolburul tomatelor (Potato stolbur MLO)

Boala se manifestă în toate fazele de vegetaţie, în funcţie de momentul producerii infecţiei. Primele simptome se manifestă prin ingalbeniri marginale ale frunzelor tinere, în timp ce nervurile capătă o nuanţă violacee. Plantele bolnave se recunosc prin frunzişul sărăcăcios şi poziţia mai erectă a lăstarilor, frunzelor şi inflorescenţelor. Florile formate după infecţie rămân sterile iar deja legate la apariţia bolii rămân  mici şi când se coc au o culoare portocalie.

stolburul tomatelor 1 stolburul tomatelor 2


Masuri de prevenire si combatere:

- in scopul distrugerii focarelor de infecţie se vor lua măsuri de distrugere a volburei, care este buruiana purtătoare de virus şi a insectelor vectoare. Pentru aceasta se vor efectua tratamente în culturile plantelor gazdă cu insecticide de mare eficacitate

- cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la stolbur.



Putregaiul coletului tomatelor (Didymella lycopersici)

Este produsa de ciuperca Didymella lycopersici, iar aparitia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 13 si 30 de grade Celsius, umiditate atmosferica de 80-90% si un sol umed.

Boala se manifesta atat la rasaduri, cat si la plantele mature din sere sau din camp, atacul cel mai frecvent fiind prezent însă pe plantele ajunse într-o fază mai avansată de dezvoltare.  Prinele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brune-cenusii, care treptat pot cuprinde tulpina de jur imprejur. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste , se crapa, se exfoliaza si duce intr-un final ofilirea plantei. Pe fructe, boala apare spre faza de maturitate si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care pot duce intr-un final la putrezirea completa a fructului.

putrezirea coletului la tomate 1 putrezirea coletului la tomate 2


Masuri de prevenire si combatere:

- dezinfectarea solului din sere si rasadnite, pe cale termica sau chimica

- tratamentul in perioada de vegetatie cu :Dithane M45, Mancozeb, Captadin,sau Bavistin

- folositi numai samanta certificate sau dezinfectata termic prin introducerea acesteia in apa calda de 50°C timp de 15minute

- smulgerea si arderea plantelor atacate, la primul semn de imbolnavire

- adunarea si arderea resturilor vegetale in toamna.


Putrezirea varfului fructelor de tomate

Este o boala neparazitara a tomatelor iar simptomele acestei boli sunt reprezentate de aparitia unor pete mici, imbibate cu apa la capatul inferior al fructelor, care cu timpul se largesc si se transforma in pete mari imbibate cu apa, de culoare brun-negricioasa. Intr-un final acestea pot duce la putrezirea totala a fructului.

Aceasta boala este cauzata de tulburari fiziologice determinate de udari cu cantitati de apa cu variatii  mari intre udari, la intervale de timp neregulate, combinate cu lipsa calciului din sol.

putregaul varfului 1 putregaiul varfului 2


Masuri de prevenire si combatere:

- aplicati pe sol piatra de var, cu o luna inainte de plantarea rasadurilor, pentru a atinge un nivel al pH-ului din sol de 5.8-6.8

- mentineti cantitatea de apa cu care udati la un nivel constant. Prea multa apa sau apa prea putine la intervale neregulate pot crea conditiile necesare dezvoltarii bolii

- stropiti plantele in faza de inflorire si fructificare cu un fertilizant pe baza de calciu.


Caderea florilor la tomate

De multe ori, rosiile nu reuşesc sa produca o cultura normala de fructe, deoarece florile se scutura cu putin inainte de maturizarea completa a acestora. Acest lucru se poate intampla in toate culturile de tomatedin urmatoarele cauze:

- umiditatea solului este scazuta,

- existenta unor  temperaturi ridicate sau schimbari bruste de temperatura

- lipsa sau surplus de azot in sol

- infectarea cu bacterii sau ciuperci parasite

- lipsa polenizarii

- producerea unui numar prea mare de fructe pe o singura planta, lucru care duce la epuizarea acesteia.


Masuri de prevenire si combatere:

- folositi soiuri potrivite climatului in care infiintati cultura de tomate

- nu fertilizati in exces cu azot

- udati plantele in profunzime, cel putin o data pe saptamana

- intr-o zi insorita, efectuati o polenizare manuala a florilor de tomate, prin scuturarea usoara  a plantelor care au dezvoltat flori. Este cunoscut faptul ca tomatele au nevoie de polenizare pentru a produce fructe, iar in zilele cu temperature extreme, insectele polenizatoare isi fac rara aparitia.



Fomarea crapaturilor pe fructele de tomate.

Crapaturile aparute pe fructele de tomate sunt rezultatul unei perioade de crestere si dezvoltare rapida a fructelor, determinata de perioade de ploi abundente urmate de perioade cu temperaturi ridicate sau invers, atunci cand dupa o seceta prelungita urmeaza o perioada de ploi abundente. O alta cauza a aparitiei crapaturilor pe fructe, poate fi variatia mare intre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul noptii, lucru care duce la dilatarea respectiv contractia celulelor epidermei si provoaca aaparitia crapaturilor.

Crapaturile apar mai intai la pedunculul fructelor si se extind treptat, ranind fructele si favorizand atacul ciupercilor si bacteriilor. Fructele care stau in soare direct si nu sunt protejate de frunzele plantei, sunt mai predispuse la aparitia crapaturilor decat cele care sunt umbrite de frunzis.
crapaturi tomate 1 crapaturi tomate 2



Masuri de prevenire si combatere:

- incercati sa irigati cultura de tomate la intervale de timp regulate si fara fluctuatii mari privind cantitatea de apa

- in momentul in care defoliati plantele de tomate, aveti grija sa nu lasati in totalitate fructele expuse razelor solare (pastrati cateva frunze deasupra fructelor)

- puteti planta soiuri rezistente la aparitia crapaturilor, dar acestea au coaja mai groasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu