joi, 9 decembrie 2010

Bolile vinetelor

Mozaicul castraveţilor la vinete (Cucumber mosaic virus in eggplant)
Se manifesta prin aparitia pe frunzele plantelor a unor simptome de mozaicare slaba, care evolueaza in arsuri paralele cu nervurile determinand in final ofilirea acestora. Plantele atacate produc putine fructe, iar acestea vor fi de mici dimensiuni, deformate si patate.
Transmiterea virusului de la plantă la planta este facuta prin intermediul insectelor, iar de la un an la altul virusul rezistă in sol, in resturile vegetale si in plantele perene.

Masuri de prevenire si combatere:
- nu plantati vinete pe acelasi loc unde in anul anterior cultura a fost infectata cu acest virus,
- stropiti cultura cu insecticide care sa distruga insectele care ar putea contribui la raspandirea virusului,
- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic si chimic
- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat
- resturile vegetale se strang si se ard.

Ofilirea fuzariana a vinetelor (Fusarium oxysporum)
Ofilirea fuzariana a vinetelor apare are in sere, solarii, dar si in camp – in anii cu precipitatii abundente. Primele simptome la plantele atacate de Fusarium apar in momentul infloririi si fructificarii vinetelor. Frunzele de la baza plantei se ingalbenesc intr-o prima faza, se ofilesc, dupa care se usuca si cad.Ulterior atacul avanseaza spre partea superioara a plantelor care se usuca fara a mai produce fructe. In urma atacului fructele deja formate raman mici, se zbarcesc, iar semintele din interiorul capata culoarea bruna sau galbena. In interiorul tulpinii sistemul vascular al plantei se brunifica si apar crapaturi longitudinale si transversale.
Aparitia bolii este favorizata de temperaturi ridicate 27-28°C, umiditatea mare si o aciditate ridicata a solului.



Masuri de prevenire si combatere:
- inainte de infiintarea culturii, dezinfectati solul chimic si termic;
- nu cultivati mai devreme de 4 ani vinete si alte solanacee (ardei, tomate) pe acelasi loc
- cuultivati soiuri cu rezistenta la Fusarium;
- inlaturati imediat plantele infectate din cultura;
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
- folosirea moderata a ingrasamintelor chimice ce acidifica solul (fosfat, azotat de amoniu, etc.);
- tratamente chimice la interval de 2 saptamani cu Bavistin, Derosal, Topsin M, Carbendazin.

Stolburul vinetelor (Stolbur disease in eggplant)
Boala apare în luna iulie-august si se manifesta printr-o ingalbenire rapida a frunzelor urmata de ofilirea acestora si incetinirea ritmului de crestere al plantelor. Marginile frunzelor se rasucesc spre partea superioara de-a lungul nervurii principale, frunza luând forma de linguriţă. Dupa doua-trei saptamani de la aparitia bolii frunzele se ofilesc incepând cu cele de la baza, se usuca si cad, lasand plantele fara frunze. Florile sufera deformari, observandu-se in special hipertrofierea sepalelor. Fructele care raman pe planta sunt mici, decolorate, cu pulpa lemnoasa si se vestejesc.

Masuri de prevenire si combatere:
- in scopul distrugerii focarelor de infecţie se vor lua măsuri de distrugere a plantelor perene infectate care sunt purtatoare ale virusului de la un an la altul;
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna;
- tratamente cu insecticide pentru distrugerea insectelor care pot transmite boala de la o planta la alta;
- cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la stolbur.

Mana vinetelor (Phytophthora parasitica)
Primele simptome ale bolii se observa pe frunze incepand cu lunile iunie-iulie, prin aparitia unor pete de culoare galbena, in dreptul carora pe partea inferioara apare un puf albicios. In conditii de umiditate petele se maresc putand ocupa intreaga suprafata a foliolelor, care se brunifica, se usuca si se inegresc. Pe tulpina apar pete alungite, brun - negricioase, de marimi variabile. In cazul cand cuprind tulpina de jur imprejur, aceasta se usuca in intregime. Atacul pe fructe se manifesta sub forma unor pete mari brune, in dreptul carora tesuturile se cufunda. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, petele se extind, se unesc, iar fructele putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:
- tratamente chimice cu Ridomil Gold, Dithane M 45, Bravo 500 SC, Topsin. Aceste produse se aplică mai ales preventiv şi la intervale de 7-14 zile.
- rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate.
- toamna se aduna si se ard resturile vegetale.

Putrezirea varfului fructelor de vinete
Este o boala neparazitara, determinata in principal de lipsa calciului din sol in perioada de formare a fructelor. Atunci cand fructul plantei se afla in perioada de crestere si este lipsit de calciul necesar, tesuturile se descompun ducand la aparitia in prima faza a unor pete mici, umede in varful fructelor, dupa care acestea capata o culoare brun-negricioasa si se dezvolta putand acoperi mai bine de jumatate din suprafata fructului. Fluctuatiile extreme de umiditate din sol care pot reduce absorbtia si circulatia elementelor nutritive sau o crestere vegetativa rapida, ca urmare a fertilizarii excesive cu azot pot fi de asemenea cauze pentru declansarea acestei boli. Aceste pete pot aparea atat in perioada cat fructul este verde cat si in perioada coacerii.

Masuri de prevenire si combatere:
- aplicati pe sol piatra de var, pentru a atinge un nivel al pH-ului din sol de 5.8-6.8
- mentineti cantitatea de apa cu care udati la un nivel constant
- stropiti plantele in faza de fructificare cu un fertilizant pe baza de calciu.

Antracnoza vinetelor
Este o infectie fungica provocata de Colletotrichum sp. Infectia se caracterizeaza prin aparitia unor pete circulare si adancite pe suprafata fructelor coapte. Petele de pe fructe sunt adancite de marimi diferite, dar in general nu depasesc 1,5 cm in diamteru. Fructele atacate de aceasta infectie se desprind de peduncul si cad. Aparitia antracnozei este favorizata de umiditate si temperaturi ridicate (peste 30°C).

Masuri de prevenire si combatere:
- nu folositi seminte de la fructele infestate
- distrugeti prin ardere resturile vegetale din culturile anterioare
- rotatia culturilor
- tratamente chimice cu Dithane, Ridomil Gold.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu