În Evul Mediu, leuşteanul era o plantă foarte populară. Majoritatea oamenilor l-au cultivat în grădinile proprii şi folosit în bucătărie. A fost recomandat ca un diuretic şi, de asemenea, pentru reumatism, icter, malarie, dureri de gât si pietre la rinichi. Astăzi acesta este utilizat în multe reţete şi ca un remediu pe bază de plante. Este uşor de cultivat şi are un gust minunat. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să creşteţi leusteanul în grădina casei dvs.
Leusteanul este o plantă perenă. Are un gust asemănător ţelinei dar, este mult mai uşor de cultivat. Poate ajunge chiar până la o înălţime de 5 metri. Puteţi să-l creşteţi ca pe o minunată plantă specimen cu o mare toleranţă la frig. Leusteanul este rezistent la temperaturile din zona noastră.
Pentru ca leusteanul să crească în cel mai bun mod, solul trebuie să fie umed, fertil şi bine drenat. Ar trebui să fie plantat în plin soare la umbră parţială. Datorită dimensiunii unei plante mature, veti dori, probabil, sa cultivati doar o plantă sau două. Oricare tip de răsad de leuştean trebuie să fie sădit la cel puţin 2 metri distanţă o tulpină de cealaltă. Stratul plantelor trebuie să fie acoperit cu îngrăşământ natural în fiecare primăvară. Asiguraţi-vă că irigaţi plantele în timpul perioadelor secetoase.
Este indicat să aşteptaţi doi ani înainte de recoltarea rădăcinii sau a tulpinii de leustean. Frunzele sau tulpina pot fi uscate prin atârnare cu capul în jos într-un loc umbros şi cald. Dacă aveţi un pod, acesta este locul perfect pentru uscarea leuşteanului. Atunci când plantele sunt uscate, stocaţi-le în containere sigilate opace. Lumina în exces va îngălbeni această plantă în cazul în care este expusă prea mult timp.
Frunzele, tulpina şi seminţele de leuştean au gust apropiat de al ţelinei. Frunzele şi tulpinile proaspete pot fi folosite în salate verzi. Frunzele uscate sau proaspete pot fi folosite în supe(nici o ciorbă fără leustean), tocane şi sosuri. Seminţele pot fi folosite în saramuri, presărate peste brânză, în salate, sosuri pentru salate şi sosuri. Puteţi utiliza, de asemenea, frunzele şi tulpinile cu cartofi, salata de cartofi, roşii, legume fierte, orez, carne de pui şi mâncăruri din păsări de curte. Aroma de leustean este mai concentrată decât ţelina, aşadar cu leuştean puteţi obţine aceeaşi aromă din cantităţi mai mici de verdeaţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu